Moc pěkné, máš představu z kterého období keramika pochází ???
Keramika a válka
Všechny zdravím
a posílám na ukázku keramiku z povrchového sběru a trochu druhé války.
Sokol03
Komentáře
Vidím tam středověk,lineární...Ale To nechám radši na Habánku:-)
Můj názor, patnácté století.Na třetím snímku jsou střepy z pánve, ale ty už mají na rozdíl od ostatních střepů glazuru.
druhej vál je luxusní gratulačka...
14-15 stol. je tam vidět kolkovaná keramika. Glazovaná je rendlík, do toho dutého držátka strkali klacík, ktrým to sundávali z ohniště. Tolik můj názor.
Arkleb - máš pravdu, písemné zmínky z okolí nálezu, jsou ze čtrnáctého a patnáctého století. O tom rendlíku jsi mě docela poučil to jsem nevěděl, dík.
Máš to pěkný.Je to dobře nafocený.Taky nějaké nacházím,ale pošlu to až toho bude víc.
Moc pěkná hrnčina kameninového střepu zakuřovaná,některá se mi zdá potuhovaná(mohli si ji dovolit i chudí vesničani).Ta glazura nejspíš solná(při výpalu se vhazovala vrchem do pece sůl,ta se tavila do hnědé,silně lesklé glazury).Za to 15.st bych ruku do pece nedala,může být i mladší,rozhodně vesměs točená keramika,je vidět vytahování prsty(jinak rychlorotující hrnč.kruh u nás už za keltů 500-450 pnl.)Zajímavá je ta půlka dna vlevo dole - černá,může být pravěk,takhle prd vidím ánebó si některé dítko mistra hrnčířského či džbánkařského hrálo s hlínou.Na střepu můžou být i značky a taky,což se mi fakt líbí:otisky prstů(jako věstonická venuše,ta má otisklý dětský prstík na zadku:-)Máš to moc pěkný i ostatní nálezy,keramika se holt nejlíp hodnotí,když jí máš v ruce...ahoj HABÁNKA:-)
habánka - dík je to opravdu vyčerpávající.
Pěkné.Střepy také sbírám.A ta květina je co?
To je Plesnivec, asi horští myslivci.
Mrkni na to dno, jestli je odřezané provázkem, tak to mladší nebude, některá keramika má zespodu kolek, to může být další vodítko.
Pěkná směska,líbí.:))
Pěkná směska,líbí.:))
Habáni mám k vám prosbu,mohl bych vám poslat e-mailem tu keramiku lépe nafocenou kvůli lepšímu určení? Můj e-mail je soko03@seznam.cz
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.