Dobroději, to je pestřec, mírně jedovatá velmi aromatická houba, v malém množství ovoní jídlo a neškodí. Už se ale uvádí jako jedovatá.
Daleko nebezpečnější je čechratka podvinutá, která je skvělá v kyselém nálevu (deko), můžeš ji konzumovat po léta, a pak najednou - selhání (tuším jater nebo ledvin, ale jedno z toho je). Nikdo dodnes neví, proč.
Houby a detektor?
Ahoj
Na popud voxe posílám tento příspěvek. V listnatých lesích nacházím takovéto kuličky. Jsou v hloubce do 15cm. Nevím zda se jedná o houby? Přidal jsem k nim vyčištěnou svátostku a kačku pro srovnání velikosti. Nacházím i větší. Tvar mají jako brambora,sametovej povrch a vnitřek když vyschne tak se rozpadá na prášek. A reakce detektoru je jako folie nebo drobnej stříbrňák. A většinou je to dokola rozryté od prasat. Takže budu rád za určení.
Komentáře
I když - jestli jsou do 15 cm v hloubce, tak jsou to fakt naše lanýže. Pestřec tvoří plodnice výhradně na povrchu, jako pýchavka. Lanýže jsou lahůdka, skvělé do jižní kuchyně, špaget a jiných těstovin. Mrkni do atlasu hub. Jestli to tam u vás roste, nabídni to místní pizzerii a ještě zbohatneš. Honíme se za stříbrem a zlatem, a nakonec houby. To je prostě ta dialektika
Gratuluji k nalezum,svatostka je super a ty lanyze co vypadaji jako brambory take,mimochodem velka pochoutka francouzske kuchyne
Pěkné také ,je nacházím
Pškná svátostka.
Pěkná svátostka
Svátostka je parádní
Svátostka se povedla
Zajímavé.
Svátostka je super,ajak už napsal vox jedná se o pestřec,já píšu pestřec bradavčitý-nejedlý,neroste v zemi
Dík za určení.Určitě nebudu ani zkoušet jíst.
svátostka je suprová a tu houbičku už jsem také našel
Svátostka nádherná.Houby nejedlé,v malém množství lze použít jako koření,ale já bych to nejedla
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.