Super.
Špunty kam se podíváš 2....
...tak na zdraví !
V druhé části jsem roztřídil porcelánové zátky z českého Podkrušnohoří.
Vykoukly na mě názvy a místa pivovarů a sodovkáren z mé „rodné hroudy“ Teplic
a jeho Trnovanským pivovarem rodu Clary Aldringenů, který přestal vařit pivo
jako městský pivovar v roce 1976 a v roce 2007 byla historická budova s krásnými sklepy
dokonce nesmyslně zbořena, aby ustoupila fastfoodovému molochu McDonalds.
Stejně tak se už pivo nevaří v Mostě /1998/, Chomutově /1952/, Děčíně Podmoklech /1995/
a dokonce ani v Ústí n/L – V.Březně /2011/.
Pivovarnictví v Česku si za posledních 150 let prošlo prudkými změnami.
S příchodem nových technologií a také nových metod skladování a obalů /skleněné lahve
a právě keramické uzávěry/ na konci 19. století vedlo ke zlatému věku pivovarnictví,
kdy v českých zemích vařilo pivo více než 800 pivovarů. Poté začíná však jejich počet
pomalu klesat k počtu 520 v roce 1918 a po krachu na newyorské burze roku 1929
a nastupující hospodářské krizi klesá jejich počet i dále na předválečný stav 360.
Po válce se výroba znovu oživuje a v roce 1946 vaří pivo v Česku 250 pivovarů.
S nástupem rudé zvůle, zestátněním soukromých majetků a vytvořením státních podniků
dospěje pivovarnictví za dalších 40 let k číslu 70.
I po revoluci v roce 89 však jejich počet dále klesá až ke stavu 50 aktivních pivovarů
v roce 2000. Radikální zlom nastává s boomem minipivovarnictví kolem roku 2010,
který zatím stále trvá a v roce 2018 ke stabilním 52 velkým pivovarům
přibývá 430 fungujících minipivovarů v Česku.
To je od roku 1900 druhá zlatá éra českého piva…
Komentáře
Lahoda pro oko...
parádně zpracováno. nejhorší je že na jeden potištěnej je tak dvacet bílejch.
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.