Otázkou je, jestli tady za 5000 let vůbec někdo bude. Zatim to tak nevypadá.....🤘🏻
Zbytky jídla v keramických hrncích co jedli v severní a střední Evropě před 5 000 lety?
Kategorie: Nálezy nejenom s detektorem ve Skandinávii , Nálezy nejenom s detektorem v západní Evropě
Výzkumníci z Kielské University dokázali v první archeobotanické studii spálených zbytků jídla na povrchu keramických nádob prokázat, jak rozmanitá a chutná byla jídla připravovaná ve východním Holštýnsku před 5 000 lety.
Analyzované keramické nádoby pocházejí z jedné z nejstarších vesnic ve Šlesvicku-Holštýnsku – z neolitického sídliště Oldenburg LA 77 v Ostholsteinu. Studie publikovaná v PLOS ONE ukazuje, že hlavní roli v jídelníčku hrály jak obiloviny, tak divoké rostliny. Pomocí rastrovací elektronové mikroskopie SEM a chemické analýzy byla identifikována sofistikovaná příprava různých rostlinných potravin.
Připáleniny obsahovaly zbytky pšenice dvouzrnky, ječmene a merlíku bílého – divoké rostliny, která roste jako plevel a jejíž semena obsahují vysoké množství škrobu. „Zuhelnatělá zrna a plevy z pšenice a ječmene, stejně jako semena merlíku již byly zdokumentovány archeobotanickými rozbory vzorků půdy z tohoto neolitického sídliště,“ popisovala členka týmu Dr. Dragana Filipovićová.
Obiloviny měly důležité postavení ve stravě, divoké rostliny obohatily potravní spektrum prvních farmářů na severu. Ječmen se sklízel v mléčné zralosti a připravoval se podobným způsobem jako zelená špalda tradičně vyráběná v Bádensku-Württembersku. Pšenice se zpracovávala v naklíčeném stavu, což kaši dodalo sladkou chuť. Jídlo v neolitu tedy nebylo nevýrazné, ale spíše rozmanité. Lidé přikládali dobré chuti velký význam.
Chemické rozbory keramiky zatím prokázaly, že nádoby obsahovaly mléčné produkty. Obiloviny a mléčné výrobky byly pravděpodobně zpracovávány na kaši pro každodenní použití ve stejných nádobách a tvořily vyvážený dietní základ. Keramické nádoby tak sloužily téměř výhradně ke zpracování nebo vaření obilných zrn
„Zatímco živočišné tuky bývají do (porézní) keramiky absorbovány a zanechávají tam jasně identifikovatelné stopy, složky rostlinné potravy lze detekovat pouze ve spálené krustě,“ vysvětlovala Dr. Lucy Kubiak-Martensová, kooperační partnerka BIAX Consult a první autorka studie.
Ukazuje se, jak důležitý je přístup založený na více metodách pro rekonstrukci neolitických receptur z různých ingrediencí. Objev rozšiřuje chápání složitého procesu přeměny rostlin na potravu v období těsně po zavedení zemědělského způsobu života a pěstovaných rostlin v severní a střední Evropě.
Roman Němec
zdroje: phys.org, academia.edu, journals.plos.org
5000 let starý nálevkový pohár se spálenou potravinovou kůrkou z neolitického osídlení Oldenburg
mikroskopický snímek potravinové připáleniny (vlevo) a detailu připáleniny s nezralými zrny ječmene (o velikosti cca 4 mm x 1,4–1,8 mm) v matrici
příklady silnostěnných, nezdobených keramických střepů z Oldenburgu
snímky sem s fragmenty semen Merlíku bílého zapuštěné do matrice zbytků
střep old 15 spodní strana se stopami po ohni (vlevo nahoře) a vnitřní povrch se spečenými zbytky (vpravo nahoře) a také detail odebraného zbytku (dole). Bílé obdélníky označují vzorkované místo
střep old 08 spodní strana se stopami po ohni (vlevo nahoře) a vnitřní povrch se spečenými zbytky (vpravo nahoře) a také detail odebraného zbytku (dole). bílé obdélníky označují vzorkované místo
rekonstrukce neolitického osídlení Oldenburg
vykopávky na místě osady Oldenburg
Článek je zařazen v kategoriích:
- Archiv článků > Archeologie a nálezy detektory > Nálezy detektory kovů a záchranné výzkumy v zahraničí > Nálezy nejenom s detektorem ve Skandinávii
- Archiv článků > Archeologie a nálezy detektory > Nálezy detektory kovů a záchranné výzkumy v zahraničí > Nálezy nejenom s detektorem v západní Evropě
Komentáře
no, ono se toho po nás najde mnoho i za miliony let, bo některý pennysmárketový nepoživatiny jsou nerozložitelné
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.