O UMĚNÍ KUCHAŘSKÉM

Kategorie: Pozvánky pro hledače s detektory kovů

Pozvánka - O umění kuchařském

O UMĚNÍ KUCHAŘSKÉM
jak připravit bobří ocas, nebo medvědí tlapy

4. 9. - 9. 11. 2024

Výstava představí například nejstarší tištěnou kuchařku ve fondu VKOL, De honesta voluptate z r. 1503, od italského humanisty Bartholomea Sacchiho, zvaného Platina, jehož humanistický traktát o správném stravování je obecně považován za nejstarší tištěnou kuchařku vůbec. Střípky z kuchyně starověkého Říma zase odhalí kompilace De re culinaria (Basilej, 1541) připisovaná známému gurmánovi Apiciovi, jehož recepty inspirovaly až dlouho do novověku. První německou ilustrovanou kuchařku sepsal „Starkoch“ Marx Rumpolt v r. 1581 a dřevořezy ji obohatil významný knižní ilustrátor Jost Ammann.

Nejstarší českou tištěnou kuchařkou ve fondu VKOL je příručka Kuchařství alchymisty Bavora Rodovského z Hustiřan z r. 1591. Jednou z prvních tištěných kuchařek obsahujících doprovodné ilustrace textu byla také italská renesanční práce Bartolomea Scappiho, kuchaře papežů a kardinálů, jejíž třetí vydání pod názvem Opera z r. 1598 taktéž uchovává fond VKOL. Teutsche Speissekammer (Německá spižírna) známého botanika Hieronyma Bocka z r. 1630 zase přibližuje důležité kuchyňské suroviny a potraviny, které byly populární v průběhu 16. – 17. století v německých zemích a potažmo střední Evropě.

Představena bude také první německá tištěná kuchařská kniha, jejíž autorkou byla žena, Anna Wecker, konkrétně poslední raritní basilejská edice Nové lahodné kuchařky z r. 1667. Vysokou francouzskou kuchyni ukáže práce Le Cuisinier françois jejího průkopníka, La Varrena, která se zařadila během 17. a 18. století k základním příručkám velkých aristokratických kuchyní. Stejně jako anglická publikace P. Lamba Royal Cookery z r. 1731.

Domácí moravskou kuchyni zastupuje kupříkladu jazykově česká kulinářská příručka Co hrdlo ráčí z r. 1831, rakouskou měšťanskou kuchyni zase představí tak řečená vídeňská Rettigová, kuchařka Anna Dorn a její Neuestes Universal Kochbuch. Nebude chybět ani národnostně uvědomělá publikace V. Pacovského Knížka kuchařská z r. 1840, anebo nejslavnější Domácí kuchařka nezapomenutelné M. D. Rettigové, jejíž práce jsou vydávány dodnes. Přiblíženy budou i další recepty, osobnosti a kulinářská produkce českých i rakouských zemí 2. poloviny 19. století i prvních let století dvacátého. Navazovat pak budou i významné a v mnoha ohledech přelomové práce z první republiky, např. legendární kuchařky M. Janků-Sandtnerové či V. Vrabce.

Vědecká knihovna v Olomouci,Červený kostel, Bezručova 3

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru