Jak slavili Keltové Vánoce

Kategorie: Co se jinam nevešlo

 

vanoc_strom.jpg

Tak jsme se dočkali a Vánoce jsou zase tu. Než ale usedneme k Štědrovečernímu stolu, musíme zařídit spoustu věcí, nakoupit dárky, obstarat kapra a stromeček… Jako každý rok to neminulo ani mě a moji rodinu. Když sem ve středu procházela přeplněným nákupním centrem, napadlo mě, jak to asi řešili naši předci, když neexistovali supermarkety a obchoďáky. Tak jsem začala hledat a zjistila jsem spoustu zajímavých věcí.

Keltové zdobili své příbytky rostlinami- tújemi, cypříšky, jalovci, zeravy, borovicí, břečťanem, cedrem, zimostrázem…

cesmina.JPG

 

Tyto rostliny spíš dnes vnímáme jako pohřební. Měli na výběr z mnoha stálezelených rostlin, protože žili po celé Evropě i malé Asii. O zimním slunovratu ještě přibylo jmelí, ale jestli se pod ním líbali, tak to nevím. õV západní Evropě místo jmelí používali cesmínu. Červené bobule cesmíny symbolizují slunce, jmelí je ochranou proti zlým vlivům. Jmelí má jednu zajímavou vlastnost, že odcloňuje zemské záření. Když např. v místnosti, kde proutek reaguje, zavěsíme jmelí, tak už budou reakce proutku ty tam. Prý je to odzkoušené, ale já s tím zkušenosti nemám. Keltové jmelí ze stromů stloukali. Jejich knězi se vypravovali o zimním slunovratu do lesa. Jeden z nich oblečený do bílého roucha uťal srpem svazek jmelí a ostatní ho dole chytali do bílého plátna, aby se jmelí nedotklo země. Jmelí bylo symbolem života a ochranným talismanem. õDíky svým lepivým semenům se mu přikládala moc vyvolat nebo udržet svazek mezi dvěma osobami opačného pohlaví.

Stálezelené rostliny symbolizují věčnost, a pokud mají ostré trny nebo jehlice chrání dům před uřknutím a zlým úmyslům. Na Štědrý den nosili Keltové pod stromeček dary přírodě. Odtud vznikla tradice dávat dárky pod stromeček. Asi většina nás má na stromečku nějakou zlatou ozdobu. Kelty byly potvrzeny jeho léčivé účinky. õJak jsem se už zmínila, Keltové nosili dárky pod stromeček, ale stromeček si neodnášeli domů, ale nechávali ho v přírodě. Tuto tradici změnili v Německu, kde od 18. Století začali stromečky řezat a nosit si je domů. Se Štědrým dnem souvisí i zvyk půstu, abychom samozřejmě viděli zlaté prasátko. Pověra o zlatém prasátku, které se mělo objevit dětem na Štědrý den, když byly hodné a o Štědrém dnu se postily, mohly dostat ořechy a cukroví.õ Toto pochází také od starých Keltů. Lesní kanec byl jejich kultovním zvířetem, a kdo ho uviděl nablízku, měl být obdařen bohatstvím, štěstím a zdravím. Od zimního slunovratu se začalo počítat tzv. "14 svatých nocí", kdy bylo zvýšené zemské záření. Lidé se proti němu chránili právě půstem a jmelím. Při půstu se jedla speciální postní jídla, která byla určená pro tuto příležitost - žluté pokrmy, kaše, placky, vejce, pokud byla. Obřadním jídlem byla ryba, kterou o zimním slunovratu musel ulovit muž. Velké poleno se ozdobilo chvojím a pentlemi, poprášilo moukou a polilo pivem, whiskou nebo svěcenou vodou. To na znamení budoucí dobré úrody a na počest slunce. Poleno (z dubového, jasanového nebo bukového dřeva) se zapálilo slavnostně v rodinném krbu zbytkem polena od loňska a mělo hořet čtrnáct dní – tedy tzv. svatých nocí do Tří králů. õPrvní noc se u polena sešla celá rodina, bděla až do rána, vyprávěly se příběhy, pověsti a pohádky. Popel z tohoto polena se rozsypal po

vanoce.jpg

zahradě a poli, aby byla dobrá úroda. Také se ho špetka dávala do stájí a na půdu, aby dobytek prospíval a do domu neuhodil blesk. V období romantismu se poleno už nevešlo do kamínek, která nahradila krby, tak se zdobené dávalo doprostřed vánočního stolu. õV 19. století Francouzi vymysleli, že když už je to na stole, mohlo by to být i k jídlu a upekli roládu plněnou krémem a zdobenou jako dřevěné zasněžené poleno. Také se připíjelo a žehnalo ovocným stromům v sadě, dobytku a jiným zvířatům, někde zakopávali pod strom ovocné koláče a lili jablečný mošt či pivo …… dalším zvykem bylo dávání slámy pod vánoční stůl, aby byla dobrá úroda, talíř s pokrmem navíc, rozkrojování jablka, je-li tam hvězdička, házení okrájených jablečných slupek za sebe a věštění ženichova jména z výsledného tvaru slupky.õ Také třesení bezem (třesu třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý dnes…) pochází z keltských dob. Bez, patřil mezi posvátné stromy a také byl považován za vstup do říše skřítků. Pokud na bezu ještě před zimním slunovratem zůstaly bezinky, druidové z nich vařili rituální víno, které se potom na slunovrat pilo. Z jablek se dělaly různé ozdoby, už na Samhain a o slunovratu také.

Noc Samhainu z 31. 10. na 1. 11. byla tou nejčarovnější nocí roku - v tuto dobu, jedinkrát v roce, se prolínal náš svět se světem mrtvých. Keltové v tuto dobu zažehovali ve svých obydlích posvátné ohně. To proto, aby mohly duše jejich předků navštívit svůj bývalý domov a ohřát se u ohně… Tyto ohně se zapalovaly v co nejhojnější míře, to aby duše nemusely dlouho bloudit. Snad mezi nimi nebyly jen dobré duše předků, ale i různé přízraky a strašidla, před kterými bylo třeba se mít na pozoru. Dodnes se o tom můžeme přesvědčit při oslavách Halloweenu, jehož tradice se v tyto dny dochovala v některých zemích západní Evropy a přeneseně i USA.

Keltové si dělali také jablečné svícny nebo jablko propíchané větvičkami a kořením, dětem pekly jablečný vrkoč se sušeným ovocem.

prani.JPG

PS: Přikládám recept na vánoční vrkoč

Vánoční vrkoč

 

Ingredience

Těsto: 0,5 kg hladké mouky, 2 dl mléka, 120 g tuku, 2 vejce, 30 g droždí, 120 g cukru, lžička soli
Náplň: 0,5 kg jablek, 120 g rozinek, 120 g cukru, skořice



Postup přípravy

Z přísad vypracujeme těsto a necháme vykynout (klasickým způsobem). Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a s cukrem, rozinkami a skořicí dusíme, dokud se nevydusí šťáva. Těsto vyválíme na obdélník asi 1 cm silný a do středu vložíme náplň (do tvaru válce). Těsto na obou okrajích nakrájíme až k náplni šikmými asi 4 cm širokými zářezy. Z pruhů spleteme nad náplní vrkoč. Necháme trochu nakynout a upečeme v troubě. Můžeme polít cukrovou polevou nebo jen pocukrujeme práškovým cukrem.


Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Opět pěkný článeček...

krasné a zajímave

Super clanek,tohle proste muzu...

Dik...

máte hezkýčlánky fakt fakt hezký

máte hezkýčlánky fakt fakt hezký

Pěkný a poučný článek ;-)

Zajímavý recept. Jen tu schází fotka tohoto výrobku.Pro inspiraci.

:-) :-P

Zajímavý recept. Jen tu schází fotka tohoto výrobku.Pro inspiraci.

:-) :-P

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru