26. 1. 2013 Kalendárium

26.1.2013 Hromadný nález kotlů

Kategorie: Kalendárium , Nálezy nejenom s detektorem ve Velké Británii a Irsku

Největší hromadný nález kotlů na světě si připsali archeologové v roce 2013. Nalezli je zakopané na jihu Anglie. Kotle pochází z doby železné a vařilo se v nich zřejmě hovězí maso.

O objevu třinácti kotlů v britském Chiseldonu informovali archeologové na začátku ledna 2013. Pochází z doby železné. Podle odborníků jsou kotle přes dva tisíce let staré. Kromě nich našli archeologové také zvířecí lebky. Je tudíž prokazatelné, že v kotlích se vařilo maso. Jde o největší takový hromadný nález kotlů na světě.

Jeden z nich je vybavený rukojetí ve tvaru hlavy krávy. Něco podobného z doby železné není na území Velké Británie známo. Odborníci již také provedli analýzu, aby zjistili, co se nachází na povrchu kotlů. Mohli také konkrétněji určit, co tenkrát lidé vařili.

„Analýza vnitřku kotlů odhalila stopy živočišných tuků, což naznačuje, že kotle byly použité k vaření a servírování masových pokrmů před více než 2000 lety. Tedy v době železné,“ uvedla Julia Farleyová, kurátorka expozice doby železné v Britském muzeu.

O kotlích jsme psali také zde: Archeologické zprávy

Kolegové Farleyové se pustili do společného studia artefaktů. Probíhal i po lednu 2013. Artefakty se nacházely ve skoro dva metry široké jámě. Kotle byly vyrobeny ze železa a slitiny mědi ve druhém nebo prvním století před našim letopočtem.

Každý z kotlů byl vyrobený tak, aby vydržel. Měl železný okraj, který držel rukojeť. Jednotlivé díly byly k sobě nýtované. „Železný okraj kotel zpevnil. Mísa ze slitiny mědi fungovala jako vynikající vodič tepla,“ uvedli odborníci.

Když byly kotle zakopány do země, mohl být nedaleký hrad Barbury stále obydlený. Další hrad Liddington byl ale pravděpodobně opuštěný. K čemu byly kotle naposledy použité, bylo pro vědce záhadou. Protože jich bylo hodně, mohli lidé uvařit velké množství jídla. Kotle mohly být použité na zvláštní příležitost jako třeba svatební hostinu.

Podle zhotovení rukojeti a dvou nalezených lebek to vypadá, že uvnitř kotlů vařili hovězí maso. Nelze ale vyloučit, že vařili i vepřové. „Hovězí pečeně jako národní pokrm se zakořenil až v 18.století. Lidé žijící v době železné jedli obvykle prasata, ovce a příležitostně koně,“ připomněla Farleyová.

Zdroje: www.discovery,com, www.archeolog-home.com

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Dík za článek.

Rádo se stalo :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru