No,to by mě taky zajímalo.Hádám,že pod pět tisíc nepůjdu.Ale chtěl bych si ho pořídit,ale taky nevím,odkud bych pozoroval ty ufouny,když nemám balkon.
Nejlepší teleskop pro pozorování planet
Který začátečnický teleskop, je pro Vás nejlepší pro pozorování planet?
Ale jo, to co tu nabízí Elmara, je o něco lepší než legendární Lidlskop. Často ho tam mají v akci, stával asi 3000 kč. Nebo si kupte něco v bazaru na Astroforu. Problém je, že pozorování planet vás brzy přestane bavit. Je jich málo a vypadají furt stejně. Uvidíte hezky v podstatě jen Saturn a Jupiter, občas trochu Mars. Ostatní planety nejsou easy, chce to lepší mašinu, umět je najít a vizuálně to není pokoukáníčko, žádné detaily. Ještě bych tedy zmínil Měsíc, ten je hezký v každém dalekohledu, ale opět...bude vás to bavit pár týdnů. A další krok, jak už to mají všichni, je touha fotit. Pak se přesunete do astrofotografie (kde jsem právě já) a to už je úplně jiná liga. Velmi náročný, ale krásný koníček. ;)
Asi bych si něco málo přidal. Podívej se sem: www.lovecpokladu.cz/eshop/produkt/celestron-astromaster-90-1000mm-cockovy-teleskop
Taky bych se rád koukal na oblohu.Ale mám strach,že bych tam viděl psa v pátem stupni.Tak radši koukám do země.
Jo,taky si říkám teda už spoustu roků něco pořídit,aspon ten měsíc lepší vidět pro začátek.
Podívej se na řadu StarSense. Teď tady vyjde první recenze. Na začátek skvělá volba.
Vy už jedete i v tomhle? No mám zkušenosti :) na planety to chce ideálně refraktor, nejlépe ED sklo. Nebo newton s velkým průměrem zrcadla, řekněmě od 20 cm výše.
I když postačí i to, co doporučuje Elmara, pak k tomu dobré okuláry. Např. 6-8 mm, ale musí být dobrý seeing. A čím menší okulár, tedy větší zvětšení, tím rychleji vám bude planeta utíkat ze zorného pole. Takže to chce tak 2-3 okuláry, uvidíte sami.
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.