👍pěkně!👌🍀
Šipka v šípku
Zdravím všechny lovce,
tak tento kousek mi udělal opravdu moc velkou radost. Lokalita je polykulturní. Od eneolitu až po raný i vrcholný středověk.
Myslím, že to byla šipka k šípu nebo hrot menšího kopí.
Samozřejmě bude odevzdáno :-).
Artifact category
Identified category: | |
---|---|
User feedback: | Eneolithic (2 názory), Knapping industry (1 názor) Singer: Eneolithic, Hehous: Eneolithic, mycoken: Knapping industry |
Log in and help identify this find.
Photo
Circumstances of the finding
Location: | Středočeský kraj |
---|---|
State of soil: | Dry |
Depth of the finding: | 0 cm |
Used detector: | oči |
Post
Hezký nález. 👍😉
Šipkového čaje není nikdy dost. 🙂
Super 👌🙂
Děkuju
Hehous: přesně, a nebo může být i ten divočák na šípkové .
Nějakej recept z eneolitický kuchařky by mohl být zajímavej.
Hehous: tak to je výzva...podívám se literatury
Tak pro pravěké kuchaře: (z knihy Magdalena Beranová - Jídlo a pití v pravěku a ve středověku)
Prase pečené pod ohništěm
Prase vykuchej a dej ho do rozpálené jámy resp.na rozpálené kameny či na zahloubené, rozpálené a vymetené ohniště v zemi. Na zvíře rozlož listnaté větve, na ně nasyp hlínu a nad tím vším rozdělej oheň.
Můžeš také dát prase na rozpálenou zem se žhavým popelem nebo na rozpálené kameny, navrch nasypat žhavý popel a na něj hlínu, oheň již není zapotřebí. Za 2 - 3 hodiny je zvíře hotové.
No a šípky si mohli naložit do medu nebo je rozvařili a med přidat. V knize se uvádí, že povidla jistě byla z různého ovoce a také z dřínek.
Tak kdo jde do divočáka
Hezké, děkuji za recept. 👍
Takže už jen sehnat hromadu šipek (špatně střílím), línýho divočáka a bagr.
Sirky mám.
Ale jdi mi k šípku, dámo.... Krásný nález
Jinak, Peťo, měl jsem spíš na mysli, jak tehdy jídlo dochutili z dostupných zdrojů.
"Vaření" pod zemí znám. Dělá se to dodnes na NZ a určitě i v jiných zemích, kde je podobná tradice.
Sám jsem ochutnal čuníka s dýní.
Tady ukázka na slinu
https://youtube.com/shorts/-6ApmIGcb4E?si=2y6dUTA5-gY6Kne4
Prospektor: k šípku určitě zajdu...je jich tu dost , jinak děkuju.
Hehous: Krásný video, ochutnala bych . A jak ochucovali? To paní autorka také zmiňuje. Bylo toho dost, včetně různých bylin, které dneska ani nepoužíváme. Tak to třeba můžeme zkusit, třeba by nám to taky chutnalo.
No právě, člověk by se až divil, co všechno může v lese sežrat.
Hehous: Autorka zmiňuje, že paleobotanici určili ve vrstvách nejstarších zemědělců - kmín, šťovík, bolševník, řeřichu, potočnici, planou majoranu tj. dobromysl nebo oregáno, různá rdesna, merlíky, sléz, mátu či petrželku. Také kopřiva,kontryhel, popenec, mochna husí, sedmikráska, violka, vikev, jitrocel, plicník, bedrník, lebeda...
prostě zkoušeli sníst kde co .
áno, ty recepty jsou sepsány dle vypumpovaných žaludků pračlověků
no, drahá kolegyně, šipka epesní, za tyto úžasné lokality bych blahořečil!!!!
a jináč, není nad mamuta na kmíně
Je fakt, že jsem se sedmikráskou jednou málem udusil (babička nám říkala, jak je zdravá), ale děkuji za další tipy, jak zahnat v lese hlad.
Zrovna nedávno jsem si v lese říkal, jestli mě někdo uvidí, jak se pasu na šťavelu, tak na mě zavolá odchytovku.
Ta šipka je k sežrání, milá dámo! Tu si dlouho přeju, no zatím jen beztvaré úštěpy.
A ještě přidám jeden starý recept na pečenou slepici
https://www.youtube.com/watch?v=MdKCaB6x6BY
Jeldo, řádně propečené kuřátko.
Jako kluci jsme vzduchovkou ulovili kamarádovu slepici (s jeho svolením, bez svolení jeho tatínka ) a odvezli jí loďkou na ostrov v rybníku, kde jsme jí asi 4 hodiny pekli.
Byla tuhá, jak dědovy důchodky, tak chuďera skončila v rybníce.
Nemáš žrát dědovi důchodky, pak by ti přišla jako božská mana🤷😜😁
Problém byl tom, že to byla stará nosnice, ty fajnšmekre.
Ale zase stará nosnice ví co chce 🤣🤣🤣🤣🤣
lukegoss: tak toho mamuta na kmíně bych zkusila. Docela by mě zajímalo, jaké to bylo maso . A pravda, ono se taky trochu o té kuchyni spekuluje. Děkuju za pochvalu šipky, taková se mi tedy ještě nepodařila, však se s ní mazlím .
jejda 80:
a je to.
Hehous:Mladí lovci , chudák.. ta slepice .