Pěkné čtení.. 👌🏻
Salámová plomba "DOZZI JOZSEF" i s nahlédnutím do historie
Plombičky mám moc rád - baví mně nejen z hlediska nálezového, ale následné pátrání po jejich původu či "majiteli" si užívám stejně tak. Tahle plomba vás možná kromě temné černé barvy nijak extra nezaujme, ale její "majitel" rozhodně za zmínku stojí, protože to byl on, kdo vysušil v Maďarsku první uherský salám :) ...
Naivně jsem si myslel, že uherský salám patří k Maďarsku (resp k Uhersku) od nepaměti. Ouha, a díky téhle plombičce jsem zase o něco chytřejší ...
Pojďme tedy na chvíli trošku do historie. Po roce 1850 dosáhla v Evropě sezónní migrace za prací vrcholu. Mezi těmi desetitisíci lidmi na cestě byl i jistý Barba Nane, italský zedník z Budoie, který dostal práci až v Budapešti. Na stavbu si na oběd nosil chléb se salámem a tento sušený salám byl sice v Itálii běžný v každé vesnici, ale v Maďarsku nikoliv. Tenhle praktický a chutný oběd zaujal Naneho spolupracovníky na stavbě a brzy připravoval těchto "obědů" mnohem více. Díky tomu nakonec seknul s prací a začal se v Budapešti věnovat výrobě a prodeji těchto italských salámů, které my známe už jako pravé maďarské "uheráky" ...
Jedním z podobných migrantů byl i Giuseppe Dozzi z italské provincie Pordenone, který si vzal Naneho dceru a stal se společníkem svého tchána. Svoje křestní jméno -Giuseppe- si pak nechal pomadarštit na -József- a firma "DOZZI JOZSEF", jejíž název čteme na plombičce, byla na světě. Z malé zapadlé dílničky se v roce 1863 stala slušná továrna, brzy následována druhou (například v té na fotografii níže pracovalo až 150 lidí) ...
A pokud jste při čtení dostali hlad, čerstvý chléb s máslem a dobrým uherákem není špatný výběr :) Dobrou chuť ...
Artifact category
Identified category: | |
---|---|
User feedback: | Corporate (1 názor) Skrabka: Corporate |
Log in and help identify this find.
Photo
Circumstances of the finding
Location: | Středočeský kraj |
---|---|
State of soil: | Dry |
Depth of the finding: | 10 cm |
Used detector: | Equinox 800 |