Pomoc s keramikou

Dneska jsem posbíral hodně keramiky. Jediný kousek byl takto zdobený vypícháváním. Věděl by někdo možné období?

Už toho mám doma fakt dost a navíc mě to celkem zajímá, tak se chci zeptat, zda mi můžete doporučit nějakou literaturu o určování keramiky na našem území.
Povrchový nález, 22x15mm

Artifact category

Identified category:
User feedback: Ceramics (2 názory) odysseus: Ceramics, Harryll: Ceramics

Log in and help identify this find.

Photo

Pomoc s keramikou
Pomoc s keramikou
Pomoc s keramikou

Circumstances of the finding

Location:Vysočina
Depth of the finding:0 cm
2 votes
2 votes
viewed:
1549x,
comments:
7,
finder:
kfeksa2 kfeksa2
photographed:
2 May 2020,
loaded:
2 May 2020

Post

Toto není vypíchávané, to je zdobené radélkem, to se používalo ve středověku (viz např. zde pohár na obr. 5: http://silva-nortica.blog.cz/0803/kuchynska-a-stolni-keramika). Se studiem literatury o keramice bych začal právě s tou středověkou, jelikož té se na polích valí zaručeně nejvíc a na to bych doporučil knihu Nekuda, Richterová Středověká keramika v Čechách a na Moravě: https://1url.cz/wzupV

Neolitická vypíchávaná keramika vypadá takhle:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura_s_vyp%C3%ADchanou_keramikou#/media/Soubor:AMG_-_Stichbandkeramik.jpg

Mnohokrát díky za tip. Myslím že jsem narazil maximálně na středověkou keramiku, ale to je široký pojem, tak se snad naučím poznávat to líp.
Dnes jsem našel dva dost zakuřované střepy, mají fakt barvu jako nový asfalt na silnici a pouštěly při umývání.
Nějaký rychlý tip, v jakém období středověku se to takto dělalo? pokud se to teda dá odhadnout

Já to dal jako hradištní středověk.

Jestli myslíš tohle, tak od raného novověku, ale dělá se to prakticky doteď:
https://aukro.cz/hrnec-na-mleko-zakurovana-keramika-latusa-valassko-6938287410

Právě naprostá většina keramiky, co jsem našel, je zakuřovaná. Pár kusů je ale ještě mnohem černějších než jiné, jako ten asfalt jak jsem psal. A některé kusy se při omývání stále vymývají (pouští barvu) a jiné ne...
pár kusů je také plných slídy, většina ale bez.
Zatím se v tom moc nevyznám, ale domnívám se, že ty slídové střepy (bývají zároveň hrubšího zrna) jsou o něco starší, než ty ostatní. ale třeba je to jinak

To bys asi musel ukázat odborníkovi v nejbližším muzeu. Zakuřování keramiky jako takové se používalo již ve středověku, nebo raném středověku, ale pak záleží i na druhu té hmoty z které je to vyrobeno, její jemnost, obsah slídy atd. samozřejmě tvary okrajů hrnců, zdobení atd. Navíc se to liší i podle jednotlivých regionů.

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top