Ucelova znamka

Artifact category

Identified category:
User feedback: Purpose stamps (5 názorů), Brewery stamps (1 názor)
: Purpose stamps, SirMaik: Purpose stamps, skarkis: Purpose stamps, jarkan: Brewery stamps, soma: Purpose stamps, : Purpose stamps, Admin's vote (?)

Log in and help identify this find.

Photo

Ucelova znamka
Ucelova znamka

Circumstances of the finding

Location:Praha
1 vote
1 vote
viewed:
985x,
comments:
9,
finder:
NOL22 NOL22
photographed:
6 May 2015,
loaded:
6 May 2017

Post

Chleba na litry :-D

Bohužel není jasné jestli na mléko nebo malé pivo...

Takze jsem to mel oznacit jak? Ucelova znamka?

Jj :-)

Nech to tak,pivo je tekutý chléb ne?

A co když je to mlékovka? :-D

Opraveno, ke spokojenosti kolegy. 8-)

a co je to za pivovar??? zařazení těchto "bezejmených" známek jako pivovarská známka je špatně - když tak "známka na pivo", nebo "pivovarské a pivní"
- je to účelová známka z nějakého konzumu, pohostinství, pivovarské známky se určují dle opisu, tzn. názvu daného pivovaru, sládka

- účelové známky pivovarů -
- dostávaly se za práci. Mohli je obdržet pouze zaměstnanci pivovarů jako benefit a součást svého platu. Nárok na známky měli dokonce zaměstnanci zahrnuty v kolektivních smlouvách, kde se udávala i spotřeba v litrech na osobu. Například úřednice měly nárok na 1 litr denně, úředníci a dělníci pak až na 3 litry denně. Na těchto známkách je vyražen název pivovaru a označení v litrech. Tyto známky jsou vzácnější a dá se mezi nimi natrefit na skutečně raritní, třeba z malých pivovarů. Moravské pivní známky jsou vzhledem k daleko menšímu množství pivovarů daleko vzácnější, než ty České.

pivní známky hostinců, konsumů -
- tyto známky sloužily především k udržení hostů a stálé klientely. Konkurence se za první republiky zvětšovala a tak obchodníci i hostinští vlastní známky dávali stálým hostům při placení. Lidé se k nim proto rádi vraceli, aby tyto známky opět uplatnili. Známky byly především na pivo, ale najdou se i na polévku, či oběd. Zakoupením známek (předplacením) bylo možné obdržet slevu. Na známkách se vyskytuje jméno hostinského, či hospody. Tyto známky se cení zcela individuálně podle konkrétní hospody, jedná se o méně často vídané druhy známek. Na známkách konzumů najdete místo konkrétního výrobku přímo udanou částku, např. „20 Heller“. Ty haléřové, či jednokorunové patří mezi nejčastější, vzácné jsou opět jen ty s nejvyšší hodnotou, např. 5 Gulden.

Dekuji vsem za rozsireni mych znalosti. Ani jsem netusil, jakou diskuzi tady spustim, timto preci jen nijak vyjimecnym nalezem. ;-) Diky!

Add post

You must subscribe to post. If you do not have an account on this site yet, sign up.

↑ Back to top + See more

Back to top