Čištění Cu mincí - špenát

Když jsem tady ukazoval jak čistím Ag mince, tak taky ukážu jak na Cu mince.

Není to nic novýho, ale docela dost lidí neví jak na měďáčky, tak jedna z možností je tato:

Cu mince čistím ve špenátu - koupím mražený a pak nechám rozmrazit a minci vložím do špenátu. Neohřívám, jen nechám v pokojové teplotě. Minci každý den vyndám, předrhnu zubním kartáčkem s mýdlem a pokud nejsem se stavem spokojen vložím minci zpět do špenátu. 

Pokud na minci je už jen lehká měděnka tak ji ještě vyčistím jako zuby - pastou. Když jsem s mincí spokojen navoskuju ji.

 

4 Kreuzer jsem čistil od pondělí do čtvrtka, fotky jsou vždy po půl dni.

Takhle to funguje.
Takhle to funguje.
pondělí - Jen omytá vodou - ano, její stav je fakt parádní, ale na ukázku postačuje.
pondělí - Jen omytá vodou - ano, její stav je fakt parádní, ale na ukázku postačuje.
úterý
úterý
středa
středa
čtvrtek - Finální stav po navoskování
čtvrtek - Finální stav po navoskování
17 Stimmen
17 Stimmen
Lovec oceňuje

Kommentare

Pokud by jsi měl chuť, napiš celý zevrubný test této metody a přidej další předměty. Určitě to bude zajímat všechny hledače 8-)

když si na to najdu čas tak klidně :-)

Dobrý 8-)


ZÁJÍMAVÝ :-) :-)

Hned jsem o něco moudřejší ;-)

:-)pěkné a souhlasím , že na mědáky je to asi nejlepší metoda . 8-)

Jen trošku pochybuji o tom mýdle, zda je to tam v pořádku.......trocha nabouráváš chemický proces a řekl bych, že v mezifázích vyndání a přečištění zubním kartáčkem s mýdlem, stále neutralizuješ, tak nevím, zda to přispívá k dobru věci... ;-)Třeba se mýlím a pokud ano, tak mě tady určitě někdo znalejší opraví, čistil bych pouze teplou vodou a kartáčkem. Toť moje zkušennost se špenátem , jak ji provozuji já... ;-)Myslím, nejsem žádný chemik, že při ponoření do špenátu působí na předmět kyselina šťavelová a kyselina listová a tudíž kyselé prostředí. Při použití mýdla=zásady, tento proces brzdíš... 8-)

Nechci rýpat, ale mě se nejvíc líbí původní stav před očistou, ale i já dokáži a stále se mi to stává, že z dobrého úmyslu , se kterým přistupuji k očistě mince, vyjde rozporuplný výsledek.... :-P 8-)

Zajímavé to budu muset vyskoušet,protože z měďákama pořád tápu jak je čistit.Díky za radu. :-D :-D :-D

Musím souhlasit s traxxasem.Můj názor je že jemný mosazný kartáček by v tomto případě byl lepší než špenát.Kdysi jsem špenát zkoušel a jelikož jsem dosáhl stejného výsledku,tak jsem toho zanechal.
Ale je to jen můj názor ,každému se líbí něco jiného,a vyhovuje mu jiný způsob čištění. ;-)

pěkné :-)

too mambo a krejcar: souhlasím s vámi, po všech těch pokusech a pracně a někdy i draze získaných zkušennostech, tento typ mincí u mě podstupuje kartáčovou metodu....mají dobrou slitinu, ale jak jsem psal, v tomto případě je originál pro mě nejkrásnější, má i krásnou hlubokou a plastickou kresbu, ale nikdo se , myslím i po těch zkušennostech nevyhneme tomu, že se utneme... 8-)

Souhlasím s Traxxasem. Ten nálezový stav je opravdu vyjímečně krásný.

Jen tak aby řeč nestála. Špenát je můj původní recept. Pokud ale věc, která se do špenátu dá, nemá na sobě ušlechtilou patinu, tak se chová jako každá kyselina. Jen patina zabrání složkám ve špenátu proniknout ke kovu. Pokud se před špenátem použije jakýkoliv olej, tak špenát přestává fungovat. Pokud někdo viděl moje sbírky na vlastní oči, tak viděl jak je to vyčištěné, vše ve špenátu. Tím nikomu nenařizuji, aby mě kopíroval, jen když už někdopoužije moji metodu, tak prosím od A do Z.
Koupíš mrazený špenátový protlak. Je v igelitovém obalu. nesmí mít žádné přísady, hlavně ne sůl. Vezmeš si smaltovaný hrnec a do něj dáš ten špenát ( bez igelitu) a necháš rozehřát. Až se rozehřeje tak uvidíš, jest-li to bude husté, nebo řídké. Musí to být taková kaše ani řídká, ani hustá, prostě akorát. Pokud by to bylo moc husté, tak tam dáš drobet vody. Necháš ohřát na takovou teplotu, aby to nevařilo a pak tam dáš předměty které chceš čistit. Pokud by to přišlo do varu tak by ten špenát jen pozbyl schopnost čistit. Nesmíš tam dávat hliník, protože zčerná a nedá se to vyčistit a další věci to od něj chytí také. Dále olovo, protože špenát na něj vůbec nepůsobí, zinek, také černá a hlavně železo. To pouští rez na ostatní předměty. Jak tam dáš ty věci, tak to ještě nech chvíli ohřívat a pak to sundej a zamíchej. Necháš to tam tak tři až sedm dní. Občas to zamíchej nějakou plastovou lžící, aby se netvořila na povrchu plíseň. Ta sice nevadí ale pěkně to smrdí. Dej na to nějakou pokličku. Až to po těch třech dnech, nebo týdnu vyndáš, tak ty předměty opláchneš pod tekoucí vodou a při tom už můžeš použít kartáček na zuby a očistit co půjde. Pak to dáš uschnout. Až to bude úplně suché, tak vezmeš kartáček na ruce a s ním to vydrbeš. Ten kartáček musí být nový a nesmí nikdy přijít do vody, protože ty štětiny by změkly. Nejlépe je mít dva. U toho druhého kartáčku ostříhej ty štětiny na půl, aby byly tvrdší. Při tom čištění můžeš do špenátu dát víc věcí najednou a různé kovy. Mosaz, bronz, stříbro, zlato. Vše musí být ponořené. Co tě nepustí tím kartáčem na sucho, tak dej znovu do špenátu a opakuj celý postup. Dělám to většinou jen jednou, ale někde to drží dost pevně a musím i třikrát. Pokud by nánosy nešly ani po třetí proceduře, tak už jen jehla ostré světlo, lupa a velká trpělivost. Pak dej vědět jak se tě dařilo. :-)

Ano Jezero, tebou jsem se kdysi inspiroval, neberu to jako svoji metodu, jen ji prezentuji :-)
Jinak, na tom měďáku byla ta nehezká měděnka, tu jsem chtěl pryč, proto jsemna něj použil špenát, pokud by tam nebyla nechal bych ho tak jak je. S tím mýdlem, používám ho protože je to vidět, že se část mědi odšmudlá, jestli bez použití mýdla by to bylo lepší, to nevím, ale rozhodně to nepopírám. Rozhodně se rád přiučím novým věcěm :-)

Moc se mi líbí jak jsi vyfotil to pstupný čištění ... paráda :-)

To same udělam s octem,za par minut a mincu nezničím... :-) :-( ;-) :-D

Vilika :
to si jenom namlouváš, ale pravda je poněkud jinde. :-)

Můžeš mi prosím napsat na email,dík sooukuupv@seznam.cz

Beitrag hinzufügen

Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.

↑ Zurück nach oben + Mehr sehen

Nach oben