Hydroxid sodný (popř. Krtek)+velmi horká voda; tvrdší kartáček+mýdlová voda. Můžeš několikrát opakovat, třeba 1-2x denně. Krusta se šetrně a celkem rychle oddělí
Obr
Rad bych se podelil o dnesni vekou radost mince o prumeru 32mm.
A byl bych rad za rady jak ji vycistit jestli uz to neni mrtvola.
Angaben über die Münze
Identifizierte Münze: | František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) |
---|
Ansichten der Benutzer
Durchschnitt: | 32,0 mm |
---|---|
Gebiet der Prägung: | České území (4 Meinungen) |
Landesherr: | František II (I.) (1792–1835) (5 Meinungen) |
Prägungsjahr: | 1812 (1 Meinung) |
Nominal: | 3 Kreuzer (3 Krejcar) (4 Meinungen), 6 Kreuzer (6 Krejcar) (1 Meinung) |
Material: | Měď (Cu) (3 Meinungen) |
Nr. der Münze: | František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) (4 Meinungen) Mxx40: 1196, frantomas: 1196, GATTO: 1196, az: 1196 |
Melden Sie sich an und helfen Sie, diese Münze zu bestimmen.
Fotografie
Fundumstände
Lokalität: | Vysočina |
---|---|
Fundtiefe: | 5 cm |
Verwendeter Detektor: | eurotek pro dd |
Kommentare
krtek fakt pomuze?to bych mel strach....jinak moc dekuji za rady
Krtek=hydroxid sodný. Je naprosto šetrný, čistím v něm v první fázi všechny mince. Hliněnou krustu hezky odstraní. Zajdi si třeba do OBI, tam mají balení hydroxidu sodného.
Shodou okolností jsem včera tenhle koláč našel taky, akorát rok 1800, je úplně stejně obalen hliněnou krustou, ale už se cca z 50% odloupala, právě díky tomu hydroxidu a následnému čištění kartáčkem.
to je teda zjimavy diky za radu
a to tam nejak chvili nechate nebo jen posipat zalit a cistit?
Já to dělám tak, že si do sklenice nasypu cca 1/2 kávové lžičky hydroxidu sodného a zaliju cca 250 ml velmi horké vody, pak to nechám louhovat několik hodin, můžeš to nechat přes noc, pak to vyliju a v mýdlové vodě pucuju mince kartáčkem. Tohle můžeš několikrát opakovat. Asi tam nějaké zbytky krusty zůstanou, ale ty už můžeš odstranit třeba dřevěným párátkem.
Beitrag hinzufügen
Um einen Beitrag hinzuzufügen, müssen Sie sich anmelden. Wenn Sie noch kein Konto auf dieser Webseite haben, registrieren Sie sich.