Blbě to vidím na mobilu,ale tipuji, že někdo zachlastal a namačkal do sebe několik trhacích víček
Slepenec
Ahoj, poprosím o názor a určení . Dnešní luční nález. Slepenec plíšků, nejspíš z olova o průměru 25-30mm. Hmotnost 62g a velikost mé ruky je průměrná :-). Zdají se tam vyraženy hrozny vína... můj názor je na olověné zátky. Díky za pomoc.
Kategorie artefaktu
Identifikovaná kategorie: | |
---|---|
Názory uživatelů: | Trhací zátky (2 názory) : Trhací zátky, poustevnik48: Trhací zátky |
Přihlaste se a pomozte určit tento nález.
Fotografie
Okolnosti nálezu
Lokalita: | Jihočeský kraj |
---|---|
Stav půdy: | Mokrá |
Hloubka nálezu: | 15 cm |
Použitý detektor: | eqx 600 |
Komentáře
Učiněné brakteaty, to jsem zvědav co se z toho vyklube
Jo, jako velkou vzácnost jsem to domů donesl, ale je to opravdu slabý plíšek lehko ohebný. Určitě olovo a těžko čitelný.
Nalezl jsem to samé na starém smetišti. Popis sedí. Opravdu nzde nejde o trhačky. Nicméně jsem to tam tenkrát nechal, neb jsem to považoval za jakýsi uzávěr láhve od vína. Něco nad korkovou zátkou. Pojmenovat bych ten "slepenec" nedokázal. Sorry.
Já to vidím na trhačky
Zde se to asi také nakonec zařadí jako trhačka . Jde ale o něco jiného, něco jako toto:
www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/uzaver-pivovaru-most-brux-112416/
Dobrá, dobrá. Závěrem tedy... Mám tady shluk, či agregaci desítek Pb nebo Sn trhacích, nebo podobných uzávěrů.
Díky wiky "a vždycky Most"
Zdravím, jedná se o olověné záklopky, kterými se uzavíralo hrdlo láhve od vína nebo piva, aby nedocházelo k znečištění hrdla s korkem. U pivních lahví se tím zároveň upozorňovalo na kvalitnější zboží např. nějaký speciál, který si pivovar cení a nechce, aby obsah byl něčím z venčí kontaminován. Záklopky jsou takové kalíšky výšky od 30 - 55 mm na vrchu bývalo vyražené logo nebo název pivovaru. Na hrdlo se aplikovaly speciálním ručním strojkem, který celou záklopku utáhl na hrdlo. Většinou se ze záklopky nalezne už jen vršek, který je silnější než boky nebo jako soubor do sebe zmačkaných kusů.
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.