Vypadá to,že mincí bylo víc slepených pohromadě,minimálně tři ...
Roztavené Agéčko
Byl jsem na poli, kde před dvěma týdny od techniky vzplálo pole. Našel jsem toto roztavené agéčko. Na první pohled mě nález nijak nezaujal (černé zkroucené cosi), jenom mi byla divná váha při jeho velikosti a tak jsem si nález schoval pro pozdější očištění.
Když jsem to očistil, byl jsem velice překvapen a mé podezření potvrdil i chemický test kyselinou, bylo to stříbro!
Dal jsem tedy vyčistit toto torzo ultrazvukem a vykoukli na mě i zbytky písmenek. Typuji, že to asi kdysi byla mince :)
Dle velikosti a váhy (18.89 g) typuji že to mohl být 20 krejcar, ale kdo ví co to asi tak doopravdy mohlo být.
Pokud někdo přijde na to, co to kdysi bylo, tak je fakt dobrej :D
V každém případě z obyčejného odpadu se stala radost a je lepší vše hned nezahazovat a radši si to později očistit. Jak se říká: Vždy se to dá zahodit i potom.... :)
PS: škoda že jsem tento nález nenašel dříve, bez tepelného opracování :D
Kategorie artefaktu
Identifikovaná kategorie: | |
---|---|
Názory uživatelů: | Novověk (2 názory) Pheonix: Novověk, certice.fialka: Novověk |
Přihlaste se a pomozte určit tento nález.
Fotografie
Okolnosti nálezu
Lokalita: | Jihomoravský kraj |
---|---|
Stav půdy: | Mokrá |
Hloubka nálezu: | 1 cm |
Použitý detektor: | Minelab E-Trac |
Komentáře
já bych ten slepenec otevřel
Stříbro se taví při 961° C. Pokud na tom poli hořela pšenice, nebo něco podobného, taková teplota se asi nemohla vytvořit ani na povrchu ornice. Já myslím, že takto spečené mince na to pole už přišly, například po požáru domu.
Pokud to půjde, zkusím to rozlepit a dodat sem fotky.
Tady už není co zkazit
Škoda rozliepať. Iba to viac ,,pokazíš"
Sutrak má pravdu, i kdyby to leželo na povrchu pole, teplota nebude zdaleka dostatečná na roztavení stříbra a žár působí příliš krátkou dobu. Pokud to bude ležet už centimetr pod povrchem, potom už vůbec ne, hlína je docela slušný tepelný izolant, počítám, že by se tam nestihlo uvařit ani vejce.
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.