Obr

Rad bych se podelil o dnesni vekou radost mince o prumeru 32mm.
A byl bych rad za rady jak ji vycistit jestli uz to neni mrtvola.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) František II (I.) (1792–1835) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 32,0 mm
Území ražby: České území (4 názory)
Panovník: František II (I.) (1792–1835) (5 názorů)
Rok ražby: 1812 (1 názor)
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (4 názory), 6 Kreuzer (6 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (3 názory)
Č. mince: František II (I.) (1792–1835) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1196) (4 názory) Mxx40: 1196, frantomas: 1196, GATTO: 1196, az: 1196

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Obr
Obr
Obr
Obr

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:eurotek pro dd
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1113x,
komentářů:
7,
nálezce:
xxstevexx xxstevexx
vyfotografováno:
18. srpna 2016,
vloženo:
18. srpna 2016

Komentáře

Hydroxid sodný (popř. Krtek)+velmi horká voda; tvrdší kartáček+mýdlová voda. Můžeš několikrát opakovat, třeba 1-2x denně. Krusta se šetrně a celkem rychle oddělí ;-)

krtek fakt pomuze?to bych mel strach....jinak moc dekuji za rady

Krtek=hydroxid sodný. Je naprosto šetrný, čistím v něm v první fázi všechny mince. Hliněnou krustu hezky odstraní. Zajdi si třeba do OBI, tam mají balení hydroxidu sodného.

Shodou okolností jsem včera tenhle koláč našel taky, akorát rok 1800, je úplně stejně obalen hliněnou krustou, ale už se cca z 50% odloupala, právě díky tomu hydroxidu a následnému čištění kartáčkem.

to je teda zjimavy diky za radu

a to tam nejak chvili nechate nebo jen posipat zalit a cistit?

Já to dělám tak, že si do sklenice nasypu cca 1/2 kávové lžičky hydroxidu sodného a zaliju cca 250 ml velmi horké vody, pak to nechám louhovat několik hodin, můžeš to nechat přes noc, pak to vyliju a v mýdlové vodě pucuju mince kartáčkem. Tohle můžeš několikrát opakovat. Asi tam nějaké zbytky krusty zůstanou, ale ty už můžeš odstranit třeba dřevěným párátkem.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru