Parádní záležitost, gratulace!
Germánská ostruha
Zdravím Vás kolegové, lovci a hledači, vkládám včerejší top nález. Germánská ostruha z druhé poloviny 2. století. Po třech týdnech práce, sněhu a bláta jsem konečně vyrazil do terénu. Nálezů bylo poskrovnu, padla čitelná plomba, pár knoflíčků a lehce prohnutá grešle. Hlavně jsem si však užíval pohybu na čerstvém vzduchu. Po přechodu na další políčko jsem to už chtěl zabalit. Takového bordelu tam bylo, víčka, hliníkové dráty, hilzny a další obvyklosti. Zrovna jsem stál nad dvěma cíly a jejich orchestrion mi hrál v uších. Odhrnul jsem nohou svrchní vrstvu hlíny se zbytky kukuřice a jeden z nich byl bokem. Zakleknu s dohledávačkou a nalézám ostruhu. Zařval jsem si z radosti od srdce, kompletní germánská ostruha. Ležela prakticky na povrchu. Ten druhý cíl byla omniovka v hloubce slušných 35 centimetrů. O dva metry dál jsem ještě našel rozmotanou bronzovou sponečku. Souřadnice zaměřeny a byla předána do Archeologického ústavu AV v Dolních Dunajovicích. Hmotnost 23,7 gramů, šířka 52 mm, výška 35 mm. Ať se daří a přeji Vám krásné nálezy.
Kategorie artefaktu
Identifikovaná kategorie: | |
---|---|
Názory uživatelů: | Ostruhy (1 názor) Scarmasax: Ostruhy |
Přihlaste se a pomozte určit tento nález.
Fotografie
Okolnosti nálezu
Lokalita: | Jihomoravský kraj |
---|---|
Stav půdy: | Mokrá |
Hloubka nálezu: | 2 cm |
Použitý detektor: | Equinox 800 |
Odevzdáno do: | AUAV Dolní Dunajovice |
Komentáře
gratulace
Tak to je top1,,👍
To je krasavice 👍
Co dodat... gratuluju převelice
fešácká
Luxusní kousek, gratulace
Parádní.
Krasawitze, gratuluji
Moc pěknej kousek historie
Parádní kousek, velká gratulace ke skvělému úlovku!
Super kop.
krásná
Gratulace
Nádhera, gratulace!
super
Děkuji Vám. Je to neskutečný pocit takový artefakt najít a zachránit před zemědělskou technikou. Ve vitríně jí bude líp
Gratulujeme krásný kousek 👍
Super.kop gratulace
Super.kop gratulace
Letos mi byla jedna zapůjčena k zaevidování v muzeu. Nechal jsem na ni udělat XRF a jak jsem si přál, bylo tam i olovo. I když už to znali v laténu, ve velkém se to začalo praktikovat až v době římské. Četl jsem i o 24.5% obsahu olova. Dávali to tam pro nižší teplotu tavení a lehčí opracovávání tepáním. Pěkný exemplář, blahopřeji.
https://ibb.co/74DKkrM
Velká gratulace
Děkuji mnohokrát
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.