Dnešní grilování

Byly sme pozvané na grilování na vysočině a samozřejmě ne odolal sem a vzal z sebou detektor a potěšilo mne tohle dneska a ještě par knoflíků nabojnic a tak dále � Prasim poradit jak ji mám vyčistit abychom ji ne zničil?Predem děkuji

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Krajczár (10 Krejcar) (č. 102) František Josef I. (1848–1916) 10 Krajczár (10 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 18,0 mm
Území ražby: České území (2 názory)
Panovník: František Josef I. (1848–1916) (5 názorů)
Rok ražby:
Nominál: 10 Krajczár (10 Krejcar) (5 názorů)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Krajczár (10 Krejcar) (č. 102) (2 názory), František Josef I. (1848–1916) – 10 Krajczár (10 Krejcar) (č. 100) (1 názor), František Josef I. (1848–1916) – 10 Krajczár (10 Krejcar) (č. 104) (1 názor), František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) (1 názor) 123Martin: 102, Blazej: 104, odysseus: 100, cetkos: 95, wasabir: 102

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Dnešní grilování
Dnešní grilování

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:7 cm
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
1050x,
komentářů:
12,
nálezce:
Palja Palja
vyfotografováno:
8. června 2019,
vloženo:
8. června 2019

Komentáře

Děkuji pánové. Mám radost z nálezu 👏

Já bych byl s tou citronkou opatrnej. Tipl bych si na 10 krejcar Františka Josefa I. uherská ražba. Tam bude tak 0,400stříbra zbytek měď. Citronka tomu dá pěkně pokouřit. Pokud s tím nemáš zkušenosti, výsledek bude povrch jak pomerančová kůra.
Dej to na pár dnů do destilky, občas lehce pročísni zubním kartáčkem a uvidí se. Citronku můžeš zkusit, až když to nepomůže, ale jen opravdu hooodně slaboučký lektvar. ;-)

Jak píše Blažej.. Je tam něď a bude to žluté až načervenalé. Destilka. . A i kdyby to bylo čísté stříbro, tak ti ta citrónka z toho udělá takovou divnou moc bílou nepřirozenou barvu. Já bych to omyl a destilka. Ale jinak pěkný nález.

Zkus ocet. Ja tim cistim med a dycky vypada pekne. No a na stribro jsem taky slysel ze je to dobry. 8-)

Za mě jednoznačně citronka, kombinuj s teplou vodou a neboj se toho. Buď se to povede nebo ne. ;-) :-) :-) :-)

Destilka,každý den vyměnit a jemným zubním kartáčkem vždy očistit to co jde. ;-) Za týden to bude fešák ;-) ;-)

Já jsem četl od K Chaury - Čištění mincí a medailí, opis z roku 1940
a kdyby jste to viděli, co tam doporučuje, to by se Vám zježily vlasy. o:-) Neředěná čpavková voda, kyselina sírová....
Existuje spousa způsobů jak mici vyčistit, když má člověk zkušenosti a praxi.
Nejčastěji se na stříbrné mince doporučuje citronka a chelaton (z chemie) ale je to vždy o zkušenostech / koncentrace, čas... a než si to člověk vychytá pár koleček zničí.
Tak myslím, když kolega nemá zkušenosti pro začátek je nejlepší ta destilka. Když to nepůjde, může experimentovat s chemií.

Já to zkoušel na balkoně. Se mi zdálo, že je to nějaké vyvětralé a nenapadlo mě nic lepšícho, než si k tomu čichnout. :-( :-(
Vypadlo mě to z ruky, vše jsem vylil a ještě dostal kiki od manželky. :,-(

Jinak zde se dá stáhnout asi nejznámější knížka o čištění mincí od J Bukvice.
http://gorila.netlab.cz/coins/jan-bukvic-cisteni-a-konzervace-minci-cz.pdf
Jen bych doporučoval pro začátek o hodně slabší koncentrace lázní. Chce to praxi.

Návody jsou fajn, ale nejdou brát doslovně, páč se pojednávají o numismatických materiálech (šuplíkovky). Kopané mince jsou trochu specifické.
Pro Ag, billon platí možnost:
znečištění 1.) měděnka - pomocí kyselin (citronka, ocet), nebo čpavek, chelaton. Cokoliv z toho v nízké koncentraci. Rozpouští soli kovů, ale, i když v daleko menší míře i kovy. Čili čištění ukončit okamžitě po odstranění měděnky, následně minci nechat pár hodin ve vodě.
znečištění 2.) hlína - nejjednodušší: vodou (klidně kohoutková) + zubní kartáček+trpělivost. Někdy se stává, že se hlína neodmočí ani po týdnech. V tom případě se mi osvědčil slabý roztok NaOH. Další postup jako v případě 1.
Tady měděnka není vidět, čili za mne postup 1.) ;-)

postup 2.), samozřejmě. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru