Chleba na litry
Ucelova znamka
Kategorie artefaktu
Identifikovaná kategorie: | |
---|---|
Názory uživatelů: |
Účelové známky (5 názorů), Pivovarské známky (1 názor)
: Účelové známky, SirMaik: Účelové známky, skarkis: Účelové známky, jarkan: Pivovarské známky, soma: Účelové známky, : Účelové známky, Hlas admina (?) |
Přihlaste se a pomozte určit tento nález.
Fotografie
Okolnosti nálezu
Lokalita: | Praha |
---|
Komentáře
Bohužel není jasné jestli na mléko nebo malé pivo...
Takze jsem to mel oznacit jak? Ucelova znamka?
Jj
Nech to tak,pivo je tekutý chléb ne?
A co když je to mlékovka?
Opraveno, ke spokojenosti kolegy.
a co je to za pivovar??? zařazení těchto "bezejmených" známek jako pivovarská známka je špatně - když tak "známka na pivo", nebo "pivovarské a pivní"
- je to účelová známka z nějakého konzumu, pohostinství, pivovarské známky se určují dle opisu, tzn. názvu daného pivovaru, sládka
- účelové známky pivovarů -
- dostávaly se za práci. Mohli je obdržet pouze zaměstnanci pivovarů jako benefit a součást svého platu. Nárok na známky měli dokonce zaměstnanci zahrnuty v kolektivních smlouvách, kde se udávala i spotřeba v litrech na osobu. Například úřednice měly nárok na 1 litr denně, úředníci a dělníci pak až na 3 litry denně. Na těchto známkách je vyražen název pivovaru a označení v litrech. Tyto známky jsou vzácnější a dá se mezi nimi natrefit na skutečně raritní, třeba z malých pivovarů. Moravské pivní známky jsou vzhledem k daleko menšímu množství pivovarů daleko vzácnější, než ty České.
pivní známky hostinců, konsumů -
- tyto známky sloužily především k udržení hostů a stálé klientely. Konkurence se za první republiky zvětšovala a tak obchodníci i hostinští vlastní známky dávali stálým hostům při placení. Lidé se k nim proto rádi vraceli, aby tyto známky opět uplatnili. Známky byly především na pivo, ale najdou se i na polévku, či oběd. Zakoupením známek (předplacením) bylo možné obdržet slevu. Na známkách se vyskytuje jméno hostinského, či hospody. Tyto známky se cení zcela individuálně podle konkrétní hospody, jedná se o méně často vídané druhy známek. Na známkách konzumů najdete místo konkrétního výrobku přímo udanou částku, např. „20 Heller“. Ty haléřové, či jednokorunové patří mezi nejčastější, vzácné jsou opět jen ty s nejvyšší hodnotou, např. 5 Gulden.
Dekuji vsem za rozsireni mych znalosti. Ani jsem netusil, jakou diskuzi tady spustim, timto preci jen nijak vyjimecnym nalezem. Diky!
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.